Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

Problémy s povolením k pobytu

05.02.2015 22:03

Každý, kdo žije ve Španělsku po dobu delší než 180 dnů by si měl jednak převést zdravotní péči z ČR a také vyřídit povolení k pobytu.

Abychom tedy neporušovali předpisy EU, před odjezdem do Španělska, loni na podzim, jsme požádali naše zdravotní pojišťovny o vystavení formuláře S-1 o převodu zdravotní péče. Byl to náš už druhý pokus.

Poprvé jsme se pokoušeli tento převod vyřídit již o rok dříve. Obě dvě pojišťovny s tím měly problém, protože vůbec nevěděly o co se jedná. Pak se nám to tedy podařilo vyřešit s tím, že manžel dostal formulář do rukou, ale moje pojišťovna ho chtěla do Španělska poslat sama. Bohužel, formulář poslali někam, odkud se asi po půl roce vrátil ke mně s tím, že příslušná organizace, kam to moje pojišťovna poslala, neexistuje.

Takže mi nezbývalo nic jiného než hledat, kam ten tiskopis vlastně poslat, na jakou adresu a také jsem na to přišla. A loni v létě jsme byli pár měsíců doma, tak jsme začali znovu vyřizovat potřebný formulář pro mne i pro manžela, protože ten stávající mezitím zastaral.

V Torrevieja jsme zašli na Sociální úřad, kde jsme chtěli předat vyplněné a potvrzené tiskopisy a konečně si zdravotní péči převést do Španělska. Ale ouha, zase nic. Paní u okénka nám řekla, že si musíme nejdříve vyřídit rezidenci na jiném úřadě. OK, šli jsme na ten jiný úřad a tam nám pán u okénka řekl, že musíme prokázat naše příjmy ( my tedy důchody ) a že nám tyto peníze chodí na španelský účet nebo větší finanční zůstatek na účtě u španělské banky. Kolik nám má chodit na účet a všechny další problémy s tím spojené (např. ověřování podpisu na Potvrzení o žití, pokud bychom chtěli důchody nechat zasílat do španělské banky ) stále řeším. Snad v březnu už budu mít všechny potřebné informace.

Jaké máte Vy zkušenosti s přestěhováním. Napište do diskuze

 

www.ekomaostrava.cz

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode