Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

Povinnosti majitelů nemovitostí

12.12.2013 01:00

S vlastnictvím nemovitostí jsou spojeny daňové povinnosti majitelů, podobně jako v ČR. 

Často se stane, že koupíte nemovitost ve Španělsku a zprostředkující realitní kancelář vás neupozorní na povinnost platit daně, spojené s vlastnictvím této nemovitosti. Samozřejmě, není to jejich starost, ale ....

Takže zásadně sám majitel si musí zjistit své daňové povinnosti. Jedná se hlavně o dvě daně, daň z nemovitosti, IBI a daň z příjmu, je to vlastně daň z pronájmu, nebudu zmiňovat daně z prodeje, darovací, apod. Daň z nemovitosti - IBI - platí každý majitel nemovitosti ve Španělsku místním úřadům. Bez ohledu na jeho statut, ať už je to rezident nebo non rezident. Pak je tady druhá daň, daň z příjmu, kde je podstatný rozdíl mezi rezidentem a nonrezidentem. Pokusím se to vysvětlit v dalších článcích.

Nejdříve je tedy nutno si stanovit, kdo je rezidentem a kdo je nonrezidentem pro daňové účely. Pozor, je to něco jiného než statut rezidenta, spojeného s občanstvím, apod.

Rezidentem je většinou ten, kdo zde pobývá více než 183 dnů a splňuje další podmínky. Sama jsem tento případ řešila, více bude v mém blogu. Je jasné, že ten, kdo si koupí tady nemovitost jako investici nebo jako druhý byt a nežije tady, bude pro daňové účely nonrezidentem. A tady pozor ! Španělsko má zavedenou povinnost pro majitelé nemovitostí - nonrezidenty, platit daň z příjmu ( tím je myšleno z pronájmu ), i když ten vlastník tu svoji nemovitost nepronajímá ! Tato daň se potom počítá procentem z ceny nemovitostí, určené příslušným katastrálním úřadem.

www.ekomaostrava.cz

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode