Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

Dobrá zpráva pro začínající podnikatele ve Španělsku

03.10.2014 22:03

Uvažovali jste někdy, že by jste začali podnikat ve Španělsku a byli jste šokování, jak vysoké daně, aj. odvody by jste museli platit?

Ve Španělsku jsou dvě možnosti, jak zahájit podnikání. První možnost je začít podnikat jako fyzická osoba – OSVČ (Autónomo) nebo finančně náročnější založit společenost s omezeným ručením (Sociedad Limitada).

V každém případě potřebuje cizinec, který začíná podnikat ve Španělsku, identifikační číslo – NIE.

AUTÓNOMO

Začít podnikat jako Autónomo, znamená nejdříve učinit dva registrační kroky. Nejdříve musíte oznámit finančnímu úřadu – Agencia Tributaria, že zahajujete podnikatelskou činnost a pak by jste se měli zaregistrovat na „sociálce“ - Seguridad Social, s oznámením, potvrzeným daňovým úřadem.

Jakmile jste zaregistrováni v systemu sociálního pojištění, jste povinni platit měsíční poplatek 250€ až 280€, v závislosti na vašich podnikatelských aktivitách a to je vždy hodně vysoká částka, když se začíná.

A teď ta dobrá zpráva. Španělská vláda schválila pro všechny nové Autónomos tyto úlevy :

  1. 80 % snížení poplatku na sociální zabezpečení během prvních 6 měsíců
  2. 50 % snížení poplatku na sociální zabezpečení během dalších 6 měsíců 
  3. 30 % snížení poplatku na sociální zabezpečení během následujících dalších 18 měsíců

Toto snížení odvodů na sociální pojištění se vztahuje pouze na osoby, které v posledních 5 letech ve Španělsku jako fyzické osoby nepodnikaly a které nebudou mít zaměstnance.

www.ekomaostrava.cz

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode